
מאות אלפי ילדים ובני נוער בישראל, בעיקר אלה המתגוררים בפריפריות, בשכונות מצוקה וביישובי מיעוטים, אינם זוכים להזדמנות ממשית לפתח את עצמם באמצעות מוזיקה - לנגן, לכתוב, ליצור, לתקלט ולקחת חלק בהרכבים מוזיקליים. מדובר בתלמידים החשופים למגוון מצוקות החל ממצבי משבר אישיים של גיל ההתבגרות, דרך בעיות משפחתיות, מצוקה כלכלית, נשירה ממסגרות לימודיות, קשיי קליטה, קשיים חברתיים, התמכרות לסמים ואלכוהול, אלימות ועבריינות לסוגיה.
מחד - מערכת החינוך הפורמאלית אינה מציעה חינוך מוזיקלי במקומות אלה; ומאידך - הקשיים הכלכליים של משפחותיהם אינם מאפשרים להם לממן לימודי מוזיקה במסגרות בלתי פורמאליות. מצב זה מותיר את הילדים,ובני הנוער הללו ללא אחד מאפיקי ההתפתחות וההעצמה האישית והחברתית היעילים ביותר, העומד לרשותו של נוער מתבגר במקומות מבוססים.
מרכז המוזיקה הבית ספר מהווה בסיס חברתי ,תרבותי משמעותי עבור התלמידים . המוסיקה משמשת כשפה משותפת במגמה לממש פוטנציאל מוסיקאלי, אישי , וחברתי של התלמידים ומחזקת תחושה של שייכות לבית הספר.
מתווה לשנת פעילות בבית הספר (דוגמא)
שעורי נגינה פרטניים – גיטרה, בס,תופים,קלידים,פיתוח קול , יצירה במחשב.
מפגש שבועי ללמידה על כלי בכפוף לתכנית הישגים ולימוד מדוקדקת .
voodo child מתוך פרוייקט הקאוורים בבי"ס גבעול בגבעת אולגה
עבודה בקבוצות (הרכבים, ג'אם )
מפגש שבועי מקצועי בו ילמדו רכישת מיומנויות, גיבוש ועבודה בקבוצה, פיתוח רפרטואר, עיבוד מוזיקלי, חזרות לקראת הופעות ועוד.
מפגשי העשרה (הרצאות, תרגום שירים, צפייה בסרטים)
ראה סעיף פעילויות העשרה ספרייה
הקמת להקה ומקהלה ייצוגיות- הקמת מקהלה ולהקת נגנים אשר יובילו את תחום המוזיקה בבית הספר , יופיעו בארועי בית הספר (חגי ומועדי ישראל) וייצגו אותו בארועים עירוניים.
הקמת וניהול שוטף ספריית מוסיקה :
בעזרת המדיום המוסיקלי אליו בני הנוער מתחברים בטבעיות ניתן לעסוק בתכנים חברתיים תרבותיים והיסטוריים , להעמיק ולהרחיב בטקסטים (שירים,וידאו קליפים,סרטים) העוסקים במחאה, בקונפליקטים ותחושות המהווים חלק מעולמם של בני הנוער ובכך לסייע בגיבוש האישיות ובהכרות של התרבות בה אנו חיים. הספרייה תשמש כמרכז להאזנה מודרכת, עיון בחוברות וספרי מוזיקה ואומנות ,להקרנת סרטים על מוסיקה, סדנאות ושעורים עיוניים.
שעורים עיוניים/סדנאות:
ן. שעורי היסטוריה של המוזיקה -התפתחות המוזיקה הפופולארית בדגש על המאה ה20 וה21 ותוך יצירת קישור לתהליכים חברתיים שהשפיעו והושפעו מהמוזיקה.
ןן. קבוצת כתיבה והלחנה - הקבוצה תיצור שירים משלה, ותופיע בארוע שיא יחד על הלהקה הייצוגית והמקהלה.
ןןן. תרגום וניתוח שירים- הקבוצה תתרגם, תנתח ותדון בשירים כחלק מפרוייקט הקאוורים בבית הספר המוביל לארוע שיא בפורים.
IV.צפייה בסרטי מוזיקה עלילתיים ודוקומנטריים כהשלמה לשעורי היסטוריה של המוזיקה;
V.הקמת קבוצת dj + שעורי תקלוט;
VI.שעורי יצירה במחשב (הכרת תוכנת העריכה המוזיקלית המקצועית- קיובייס).
פרויקטים שנתיים:
פרוייקט קאוורים– מתחילת שנה עד פברואר (פורים)
גיבוש הרכבים ועבודה על נגינה משותפת , לימוד תרגום וניתוח שירים,ביצוע, ועמידה על במה .- ארוע השיא בחג פורים בו כל הרכב יבצע משירי אומן נבחר.
פרוייקט יצירה מקורית (סינגלים) – מפורים עד פסח
שירי קבוצת הכתיבה וההלחנה יעובדו ויופקו ע"י הלהקה הייצוגית ויועלו במופע מיוחד.
פרוייקט סוף שנה – ליווי מופע סוף השנה של בית הספר